Eerste Hulp bij Energielekker - Bildtse Energie Coörporatie

Eerste Hulp Bij Energielekken

 

We lezen het allemaal. En diegenen die geen vast energiecontract hebben, merken het zelf: de prijzen van gas en stroom zijn enorm gestegen. De overheid roept ons op om energiebesparende maatregelen te nemen. Maar niet iedereen kan die betalen.

Daarom start de Bildtse Energie Coöperatie de actie: Eerste Hulp Bij Energielekken.

 

Wat houdt de actie in?

Bij 50 huishoudens op Het Bildt wordt een warmtefoto gemaakt. Daarop is te zien waar warmte ‘weglekt’, dus verloren gaat.

 

Daarna komen er twee vrijwilligers van het klusteam om eenvoudige energiebesparende maatregelen uit te voeren. Dit kan zijn:

 

Het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie, een brievenbusborstel, waterbesparende douchekop en/of ledlampen.
Het (beter) afstellen van de cv-ketel en/of het plaatsen van radiatorventilatoren.


Deze maatregelen zijn helemaal gratis. Ze worden betaald uit de inkomsten van de zonnedaken van de Coöperatie en subsidies van o.a. de Provincie Fryslân en het OFSA fonds. Daarnaast werkt de Coöperatie samen met de gemeente Waadhoeke, de woningstichting Wonen Noordwest Friesland en waar mogelijk met Plaatselijk Belang en andere verenigingen.

 

Voor wie is de actie bedoeld?

Voor iedereen die deze hulp goed kan gebruiken. Ben je dat zelf of ken je zo iemand, meld je dan via het formulier op de website www.bildtse-ec.nl/ehbe of via een mail naar projecten@bildtse-ec.nl Geef in de mail naast naam en adres ook op of het een koop-, sociale huur- of een private huurwoning is. Je ontvangt dan een mailtje van de coöperatie over de vervolgstappen.  

 

Wanneer je iemand anders opgeeft, doe dit wel na overleg met deze persoon. Het is wat raar als er plotseling iemand voor de deur staat die een warmtescan van je huis wil maken zonder dat je daar als bewoner zelf iets van weet of hier behoefte aan hebt. Geef jezelf of iemand anders wel tijdig op, want vooralsnog is er maar ruimte voor 50 huishoudens.

 

Heb je geen computer, kom dan op vrijdag tussen 10 en 12 uur langs bij de bibliotheek in Sint-Annaparochie. Hier is iedere vrijdag iemand van de Bildtse Energie Coöperatie aanwezig voor het beantwoorden van vragen over dit project of over andere vragen die met energie te maken hebben.

 

Wanneer gaat dit gebeuren?

De eerste warmtescans vinden al plaats in deze decembermaand; de overige in de periode t/m maart. Het klusteam gaat vanaf januari aan de slag. In januari t/m maart komen elke maand ca. 10-15 woningen aan de beurt.

We kunnen nog wel vrijwilligers voor de klusteams gebruiken. Ben je een handige Harry of Henriette en wil je samen met de coöperatie helpen om een paar woningen te voorzien van energiebesparende maatregelen? Geef je dan op via projecten@bildtse-ec.nl of kom naar de bieb.

 

Heb je nog vragen?

Een bestuurslid van de Coöperatie is elke vrijdag in de bibliotheek van St.-Anne aanwezig voor het beantwoorden van alle (energie gerelateerde) vragen. Van 10.00-12.00 uur is er vrije inloop; voor de middag graag een afspraak maken, ook via projecten@bildtse-ec.nl

 

bildtseec.png